Aplicații, instrumente și platforme educaționale

Aplicațiile, instrumentele sau platformele educaționale sunt o modalitate excelentă de a completa învățarea tradițională la clasă, oferind atât resurse și conținut digital pentru elevi și studenți, cât și spații virtuale pentru realizarea de activități educative diverse. Aceste aplicații, instrumente și platforme includ adesea caracteristici precum conținut interactiv, chestionare și jocuri, îndrumare și mentorat virtual și combinații ale acestora – parcursuri de învățare personalizate. Pot fi folosite pentru a ajuta elevii să învețe, să-și dezvolte abilități, să-și formeze atitudini – de la matematică și științe (STEM) până la arte și științe sociale. În plus, multe dintre aceste aplicații, instrumente și platforme includ funcții de consemnare a rezultatelor și analiză (comparativă), care le permit cadrelor didactice să monitorizeze progresul elevilor/ studenților și să măsoare eficacitatea intervențiilor educative.

În cele ce urmează, enumerăm o serie de soluții educaționale românești și/sau utilizate în România.

Pentru activități de învățare la distanță (pentru profesori și elevii lor)

Ariadna.appresurse și parcursuri digitale de învățare — O aplicație inovatoare, special dezvoltată pentru a simplifica procesul de creare, utilizare și distribuire a resurselor educaționale deschise. Are funcționalități avansate precum editare colaborativă, export SCORM și monitorizare a utilizării în clasă. Este o soluție completă și eficientă pentru profesori și instituții educaționale. Are posibilitatea de a grupa resursele în parcursuri de învățare și de a genera rapoarte automatizate. (actualizare: 29.04.2024)

DigitalEdu – resurse educaționale deschise — O bază de date cu resursele educaționale în format digital create de cadre didactice, organizate pe discipline și ani de studiu. Conține linkuri la peste 7000 de teste, fișe de lucru, jocuri didactice, filme și simulări. (actualizare: 09.01.2023)

eTwinning — Platforma europeană eTwinning, susținută de Comisia Europeană, cu peste 1 milion de profesori. Prin eTwinning, cadrele didactice pot proiecta și desfășura proiecte educaționale în parteneriat, între mai multe clase din școli europene. Pot fi proiecte pe discipline de studiu sau transdisciplinare. Înscrierea unui proiect se face din Desktopul eTwinning, prin accesarea platformei din contul personal (nume de utilizator şi parola).
Idei și resurse pentru proiecte: etwinning.ro/idei-si-resurse-pentru-proiecte/.
O scurtă prezentare a eTwinning: eTw_prezentare_proiecte.pptx.
(actualizare: 09.01.2023)
Kinderpedia — Soluție completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe, disponibilă pe web și ca aplicație de mobil (Android și iOS). Platforma este gratuită și ajută la gestionarea clasei/ grupei și a activităților de învățare, dar și pentru comunicare și colaborare. Este adaptată pentru învățământul preuniversitar și este în limba română. Permite atât înscrierea elevilor cât și a părinților.
Are modul de video-conferință (Zoom) integrat cu orarul clasei, dar și catalog de note cu posibilitatea de atribuire și notare teme către elevi. Elevii se pot înscrie doar cu un cod unic furnizat de profesor/ învățător (nu au nevoie de adrese de email).
Tutoriale în limba română: https://docs.kinderpedia.co/ro/ (21.09.2020)
WAND.education — Permite crearea de la zero a lecțiilor (are nenumărate modele și șabloane de lecții) sau preluarea unor lecții create de alți profesori. Simplu de folosit în crearea de conținut educațional interactiv. Lecția și/ sau testul se pot transmite instantaneu elevilor; aceștia le pot vizualiza pe orice tip de platformă, desktop sau mobilă: iOS, Android, Mac OS, Widnows, Chromebook. Are funcții de notare, evaluare și urmărire a parcursului școlar al elevilor.
Conține și un curs de formare a profesorilor, acreditat și în derulare la CCD Bacău. Sunt peste 5.000 de profesori români care îl folosesc gratuit astăzi. (05.05.2020)

Școala Intuitext — Conține animații, experimente, jocuri educaționale și teste adaptate pentru ciclul primar. Accesul este gratuit pentru cadrele didactice și pentru elevi.  Părinții au acces la o secțiune de rapoarte unde pot urmări progresul copilului. Peste 60% dintre învățătorii din România lucrează cu secțiunea Pagina Învățătorului și peste 50.000 de elevi din clasele I-IV au utilizat resursele existente pe platformă. (21.05.2020)

MyKoolio — Platforma conține peste 630 de lecții interactive,  sub forma unor jocuri educaționale interactive, precum și 7500 de exerciții de matematică și limba română destinate elevilor din clasele I-VIII. Conținutul educațional a fost conceput și validat de profesori. Este structurată în conformitate cu programa școlară în vigoare. Profesorul și/sau părintele au acces la rapoarte pentru a vedea cum sunt îndeplinite sarcinile de către elevi.
Cadrele didactice pot utiliza gratuit platforma MyKoolio, pe durata suspendării cursurilor. Însă rezolvarea de teme de către elevi pe platforma MyKoolio presupune un abonament plătit. (2.05.2020)

Eduboom — Oferă peste 1.200 de lecții video și mai mult de 800 de teste la Matematică și Limba și literatura română pentru elevii din clasele V-XII. Toate lecțiile și testele respectă programa școlară din România.
Până în septembrie 2021, Eduboom.ro pune la dispoziția utilizatorilor din România toate lecțiile necesare pentru clasele V-XII, conform programei școlare din România la Matematică, Limba și literatura română, Chimie, Fizică, Biologie, Geografie.
În Bulgaria, Eduboom este folosită în peste 70% din școli și are peste 1 milion de utilizatori. În prezent, Eduboom își desfășoară activitatea în Bulgaria, România, Spania și Italia.
(actualizare: 23.07.2021)

Digitaliada — Este o platformă cu resurse educaționale digitale create de cadre didactice într-un cadru și cu proceduri bine stabilite. Conține exerciții, teste, tutoriale video și ghiduri. Secțiunea Învățare și testare online este structurată pe patru niveluri de acces, fiind dedicată atât directorilor, cadrelor didactice din toată țara, indiferent de materia predată, cât și părinților și elevilor. (4.05.2020)

Adservio — Este o platformă cu multe funcții de tip administrativ. Permite crearea de grupuri și clase, alocarea și corectarea temelor, programarea lucrărilor de control, urmărirea progresul elevilor – în esență, este construită ca un catalog electronic, cu accent pe evaluare sumativă. (17.03.2022)

Edus — Este o platforma românească de management educațional, care oferă acces la o multitudine de funcționalități, de la catalogul școlar electronic la rapoarte de activitate, teme și teste, librărie de materiale și platformă video securizată. (17.03.2022)

ASQ — Este o platformă pentru „self-learning”, cu conținut educațional și teste create de utilizatori (majoritatea, cadre didactice). Este o soluție bună pentru lecții create rapid. Itemii de evaluare creați de utilizatori pot fi utilizați de către elevi pentru diverse parcursuri de testare. (17.03.2022)

 Platforme pentru elevi (și părinții lor)

123edu — Este o platformă cu exerciții de matematică, limba română și cultură generală. Se adresează elevilor din ciclul primar (P-4) și părinților lor. (4.05.2020)

Kidibot — O platformă cu scenarii de învățare de tip gamification, în care copiii sunt stimulați să parcurgă teste în diverse domenii, intrând în „Bătălii ale Cunoașterii”. (4.05.2020)

Mondly — O aplicație pentru învățarea limbilor străine, cu interfață (și) în română (spre deosebire de Duolingo, de exemplu). Este gratuită (cu unele restricții precum un ritm impus). Pentru varianta Premium, prețurile pornesc de la 16,25 ron/ lună și pot acoperi 33 de limbi. (4.05.2020)

BitBenefit — Platforma online de cursuri pentru copii în domenii precum Programare, Limbi străine și Dezvoltare personală.  Companiile pot achiziționa licențe pentru copiii angajaților. (4.05.2020)

 Suport pedagogic și în domeniul de specialitate, pentru cadre didactice

 

iTeach — Platformă dedicată dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice. Include cursuri online gratuite, posibilitatea de publicare în reviste educaționale, știri și resurse, alcătuirea de portofolii profesionale ale cadrelor didactice. Descrierea cursurilor este disponibilă aici: eduVox: Cursuri online gratuite pentru cadre didactice. (10.07.2020)

 

DigitalEdu – idei de activități de învățare — Platforma are o secțiune care cuprinde 1400 de idei de activități de învățare cu suport digital ce se pot filtra după: aria curriculară, disciplină, clasa, tip de activitate (activitate în clasă sau temă pentru acasă), individual/ în colaborare, instrument digital utilizat. Resursele sunt realizate de cadre didactice și de studenți, în urma parcurgerii unui curs specializat. Toate resursele sunt revizuite, filtrate și validate de specialiști în pedagogie. (11.07.2020)

DigitalEdu – exemple de activități pentru educație la distanță — Ideile de activități sunt publicate ca exemple pentru cadrele didactice care realizează în această perioadă educație online. Sunt elaborate în cadrul unui demers colaborativ de tip wiki realizat de formatori și participanți la formările din Proiectul CRED. (10.07.2020)

Teaching with Europeana — Scenarii didactice care utilizează resursele educaționale deschise din Europeana. (25.04.2020)

SEG course for teachers — Un curs online gratuit pe School Education Gateway/ Comisia Europeană (în engleză): Five Strategies for Learning Online. Se parcurge în ritmul propriu. (4.05.2020)

Cursuri-online: MOOCs — Pagina conține o selecție a celor mai bune platforme de elearning cu cursuri online gratuite oferite de universități sau de instituții educaționale de prestigiu. Majoritatea cursurilor sunt în limba engleză și acoperă domenii precum comunicare, psihologie, arte, matematică și științe, inginerie, economie, management – pentru dezvoltare personală și profesională.
Fiecare platformă necesită crearea unui cont pentru înscrierea la cursurile oferite. De regulă, cursurile online care au suport tutorial sunt disponibile pentru înscrieri de două-trei ori pe an și durează în medie 4-5 săptămâni. Câteodată, pentru certificatul final este necesară plata unei taxe. Cursurile online fără suport tutorial permit înscrierea imediată și parcurgerea în ritmul propriu. (5.07.2020)

Alte platforme și produse românești pentru educație digitală

 

Muzee cu tur virtual — Cuprinde o listă actualizată a tuturor muzeelor din România cu tur virtual și imagini panoramice, precum și o listă a muzeelor cu bunuri culturale mobile digitalizate 3D. Este un portal administrat de Institutul Național al Patrimoniului – Ministerul Culturii. (09.01.2023)

Hypersay — Este un instrument pentru videoconferințe interactive. Puteți distribui suporturi vizuale, puteți face streaming video și, mai ales, puteți distribui quiz-uri (integrate) la care participanții răspund iar rezultatele sunt disponibile în timp real. Pentru 10-200 de participanți, licența costă 3.99USD pe sesiune sau 9.99USD pe lună. Este un produs Learn Forward. (4.05.2020)

Tactile Images — O soluție pentru studiu dedicată nevăzătorilor și slab văzătorilor. Tehnologii moderne precum Realitatea Augmentată Interactivă și Inteligența Artificială stau la baza acestei soluții de studiu, bazată pe planșe tactile. Platforma permite aparținătorilor (părinți, profesori, voluntari) să creeze conținut personalizat pentru nevăzători. (4.05.2020)

History Lapse — Elemente informative de suport pentru studiul istoriei naționale și universale. Constă într-o suită (limitată) de prezentări, în stil Sway, a momentelor importante de istorie, elaborate de o echipă de specialiști în istorie și pedagogie. (4.05.2020)

Seterra — Un joc educativ format dintr-o suită de teste de tip trivia, din domeniul geografiei, având un grad de dificultate ridicat, despre țări, capitale, oceane, steaguri și orașe. (4.05.2020)

Toporopa — Jocuri trivia de geografia Europei. (4.05.2020)

 

Alte platforme semnificative

CleverBooks — Spațiu colaborativ de învățare pentru copii de 5-12 ani, bazat pe realitate augmentată și inteligență artificială. Profesorii pot crea activități ludice imersive pentru elevi, pentru a lucra independent sau în echipe. (10.09.2022)

LRE for schools — Un portal care integrează mii de resurse educaționale, furnizate de companii europene și americane, organizate pe discipline și intervale de vârstă a elevilor. Este realizat printr-un proiect al European Schoolnet. (26.04.2020)

YouTubeKids — Pentru copii mai mici, este recomandabil să le filtrați și să le urmăriți conținutul video la care au acces – pentru videoclipurile de pe YouTube, se poate face acest lucru configurând un cont de copil pe youtubekids.com, care conține o suită de instrumente de control parental. Mai multe informații: youtube.com/kids/ (21.05.2020)

Scientix OER — Scenarii didactice (2676) organizate pe discipline, vârstă, abordare didactică, limbă. Vizează în principal discipline STEM. Este realizat în cadrul programului Scientix (EUN). (26.04.2020)

Go-Lab — O platformă de învățare online pentru discipline STEM. Oferă participanților oportunitatea de a se învăța cu ajutorul investigației, într-o manieră structurată, în cadrul unor medii de învățare virtuale, laboratoare, instrumente dezvoltate de software-ul specific (de exemplu, instrumente de generare de ipoteze și proiectare de experimente). (26.04.2020)

PHET — Simulări interactive pentru matematicăfizicăchimiebiologieștiințe ale Pământului. Sunt gratuite, publice (nu necesită autentificare din partea elevilor). Sunt validate științific de o echipă de la Universitatea din Colorado. Elevului i se poate da linkul direct la o anumită resursă. Sau resursa respectivă se poate integra într-o pagină de pe o platformă de elearning (embed – iframe). (11.07.2020)

 


* Mai multe instrumente și aplicații găsiți pe pagina digitaledu.ro – o listă actualizată frecvent: Aplicații, instrumente și platforme educaționale


** Pentru exemple de utilizare (idei de integrare în activități didactice) și exemple de resurse create cu aceste instrumente, vizitați pagina digitaledu.ro:  Exemple de aplicații educaționale și resurse educaționale deschise


Pentru mai multe informații: office@iEdu.ro (Institutul pentru Educație, România)

 

Loading