În contextul dezvoltării proiectelor de pedagogie digitală, câteva aplicații și instrumente românești se evidențiază prin potențialul pentru a susține o educație relevantă, autentică, eficientă.
Ariadna.app
Ariadna.app este o aplicație inovatoare, special dezvoltată pentru a simplifica procesul de creare, utilizare și distribuire a resurselor educaționale deschise.
Are funcționalități avansate precum editare colaborativă, export SCORM și monitorizare a utilizării în clasă. Este o soluție completă și eficientă pentru profesori și instituții educaționale. Are posibilitatea de a grupa resursele în parcursuri de învățare și de a genera rapoarte automatizate.
Platforma are la bază un authoring tool avansat pentru parcursuri digitale de învățare, dezvoltat în colaborare cu Institutul pentru Educație și pilotat în Belgia, Croația, Grecia, România, Serbia și Spania. Posibilitățile aplicației depășesc cu mult caracteristicile platformelor similare din România:
Editare și publicare de resurse
- Posibilitatea de a crea și modifica resurse educaționale, inclusiv parcursuri de învățare.
- Interfață intuitivă pentru adăugarea de conținut, inclusiv texte, imagini, video și elemente interactive.
Colaborare și reversionare
- Capacitatea de editare colaborativă, permițând mai multor utilizatori să lucreze simultan pe aceeași resursă.
- Sistem de reversionare pentru a putea reveni la versiuni anterioare ale documentelor.
Utilizare la clasă
- Crearea de clase temporare pentru utilizarea în cadrul lecțiilor, fără necesitatea ca elevii să aibă conturi personale.
- Acces simplificat și securizat pentru elevi prin coduri de acces.
Monitorizare
- Instrumente de monitorizare a utilizării resurselor și parcursurilor de învățare, cu rapoarte detaliate privind frecvența și modul de utilizare.
- Analize și statistici pentru a evalua eficacitatea materialelor educaționale.
Exportare
- Funcționalitate de exportare a resurselor și parcursurilor de învățare în format SCORM, compatibil cu alte sisteme de management al învățării (LMS).
Integrare
- Publicare automată în portalul național DigitalEdu.ro, care include peste 12.000 de resurse, dintre care aproape 500 sunt omologate de Ministerul Educației.
- Sincronizare eficientă și sigură pentru asigurarea coerenței și actualizării constante a materialelor educaționale.
Website: https://ariadna.app/
Digcompedu.net
Dezvoltată în România, platforma Digcompedu.net oferă un instrument simplu multilingv construit pe structura DigCompEdu – Cadrul european pentru competențele digitale ale educatorilor. Constă într-un chestionar de autoevaluare, care poate fi completat din nou, după minim două luni, de câte ori este nevoie, înregistrând progresul în dobândirea competențelor digitale. Rezultatele sunt trimise prin e-mail.
Puteți utiliza digcompedu.net pentru a evalua nivelul de competențe digitale ale personalului didactic din organizația/ proiectul dumneavoastră. Acest lucru este util în special dacă intenționați să implementați un program de formare a profesorilor, de exemplu, și doriți să măsurați nivelul inițial al competențelor digitale pentru a-l compara cu unele etape ulterioare.
Website: https://digcompedu.net/
Costuri și contact
Utilizarea acestor instrumente este gratuită pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, dacă utilizează credențialele iTeach/ suntprofesor.ro.
Pentru customizarea acestor instrumente în vederea utilizării lor în proiecte – incluzând rapoarte automatizate pe grupuri țintă specifice (instituție educațională, județ, regiune, proiect) – prețurile sunt disponibile pe această pagină: https://socialit.ro/cost.html