instrumente digitale
Instrumente avansate pentru o pedagogie digitală
În contextul dezvoltării proiectelor de pedagogie digitală, câteva aplicații și instrumente românești se evidențiază prin potențialul pentru a susține o educație relevantă, autentică, eficientă. Ariadna.app Ariadna.app este o aplicație inovatoare, special dezvoltată pentru a simplifica procesul de creare, utilizare și distribuire a resurselor educaționale deschise. Are funcționalități avansate precum editare colaborativă, export SCORM și…
Previziuni pentru ecosistemul european al resurselor educaționale deschise în 2030
În iulie 2022, în cadrul proiectului european ENCORE dedicat dezvoltării resurselor educaționale deschise, a fost realizată o cercetare de tip Delphi, cu opinii expert, referitoare la viitorul implementării RED și ecosistemul educațional. Itemii din survey oferă o perspectivă comprehensivă, interesantă și utilă pentru profesioniștii educației (t.n. și notele noastre): În 2030, RED vor fi…
Instrumente cu inteligență artificială pentru educație
Fără îndoială, începând cu 30 noiembrie 2022, vedeta digitalizării este inteligența artificială. Pentru amuzament, în scopuri educaționale și științifice, pentru o simplă conversație sau pentru rezolvarea unei sarcini profesionale, oricine poate încerca posibilitățile IA, iar acestea par a fi nelimitate. Iată foarte multe idei și exemple de sarcini pe care știe să le rezolve IA:…
Inteligența artificială (IA) în educație (Experimentul Ariadna)
Inteligența artificială (IA) este o tehnologie în curs de dezvoltare cu un mare potențial de a revoluționa sistemul educațional. Platformele compatibile cu inteligența artificială pot oferi instruire personalizată, notare automată și luare a deciziilor bazate pe date, toate acestea putând duce la o implicare îmbunătățită a studenților, un acces sporit la instruire personalizată și un…
Realitatea virtuală (VR) în educație (Experimentul Ariadna)
Tehnologia realității virtuale (VR) a fost folosită în educație de câțiva ani, oferind studenților un mediu captivant care le permite să experimenteze diferite scenarii sau medii. VR poate ajuta elevii să învețe despre diverse subiecte într-un mod mai semnificativ, precum și să-și îmbunătățească abilitățile de rezolvare a problemelor. Într-un studiu, participanții au putut învăța mai…
Realitatea augmentată (AR) in educație (Experimentul Ariadna)
Realitatea Augmentată (Augmented Reality – AR) este o tehnologie în evoluție rapidă care are potențialul de a revoluționa predarea și învățarea. AR permite utilizatorilor să interacționeze cu obiecte virtuale în medii din lumea reală, creând un mediu de învățare captivant care le poate permite elevilor să obțină noi perspective și cunoștințe. De la manuale interactive…
Resurse educaționale deschise (RED): utilitate și utilizare (Experimentul Ariadna)
Beneficiul principal al utilizării resurselor educaționale deschise constă în economiile de costuri pentru cursanți. Prin accesarea materialelor gratuite sau la preț redus dintr-o varietate de surse online sau prin biblioteci, studenții pot economisi bani pe manuale și alte materiale de învățare tradiționale. În plus, profesorii pot încorpora resurse educaționale deschise existente în clasele lor în…
Utilizarea Powerpoint în educație (Experimentul Ariadna)
Powerpoint-ul a devenit o parte integrantă a sistemului de învățământ, iar utilizarea lui în sălile de clasă este larg răspândită. Deși există unele dezavantaje în utilizarea Powerpoint, există și multe avantaje care îl fac un instrument valoros pentru educatori. În acest articol, vom explora diferitele utilizări ale Powerpoint-ului în educație, precum și potențialele probleme și…
Video interactiv: TED-Ed în predare și învățare (Experimentul Ariadna)
În ciuda noutății sale relative în comparație cu alte metode de furnizare a instrucțiunilor disponibile astăzi, credem că utilizarea videoclipurilor interactive prin platforme precum TED-Ed reprezintă o oportunitate excelentă atât pentru profesori, cât și pentru cursanți – una care poate revitaliza strategiile învechite, oferind în același timp semnificative. rezultate daca sunt facute corect! Prin urmare,…